Картовите плащания са много разпространен и популярен метод за разплащане. Безконтактната карта е едно от последните технологични нововъведения в областта на картовите разплащания. Благодарение на технологията за безконтактно плащане, днес разплащанията са все по–бързи, по–приятни, по–удобни и по–сигурни.

В последните години все повече хора избират банкова карта като основно средство за разплащане поради две основни причини:

 • Плащане с банкова карта се приема почти навсякъде. Днес почти всички търговци от малки магазинчета, през онлайн търговци, до големи търговски вериги приемат плащане с карта. Тенденцията е в близко бъдеще да можете да плащате абсолютно всичко и навсякъде със своята банкова карта;
 • Плащането с банкова карта е по–сигурно и по–удобно от всички останали методи за разплащане. Технологията за безконтактни плащания значително улеснява процеса на плащане с банкова карта и е още едно допълнително предимство на банковата карта пред останалите методи за разплащане. Безконтактните плащания ти спестяват време и допринасят за по–приятни преживявания и емоции при пазаруване.

Безконтактната карта е като всяка друга банкова карта, с изключение на това, че тя е снабдена с иновативна технология, позволяваща извършването на безконтактни плащания. В безконтактната карта са вградени компютърен чип и радиочестотна антена, посредством които се осъществява безконтактното плащане. Големината, размерът и визията на безконтактната карта са идентични с тези на стандартната банкова карта. Всяка безконтактна карта е обозначена със символа .  Ако видите този символ, може да плащате безконтактно още сега:

Доближете картата си до четеца. Когато лампичката светне в зелено и чуете звуковия сигнал, плащането е извършено.
За суми до 100 лв.: само доближете картата до четеца.
За суми над 100 лв.: въведете и своя ПИН код.

Ако върху Вашата банкова карта не е изобразен символът, това означава, че не може да извършвате безконтактни плащания с нея. В този случай е достатъчно да посетите офис на ЦКБ и да заявите подмяна на Вашата банкова карта с безконтактна, за да се възползвате от всички допълнителни ползи и предимства на безконтактните плащания.

За безконтактни плащания с Вашата карта от ЦКБ на малки и големи покупки в търговски обекти, търсете символа за приемане на безконтактни плащания.

На всяка една каса, в търговски обект, на която откриете символа за безконтактно плащане, може да платите само с доближаване на картата до четеца. Ако не видите символа, може да платите по стандартния начин - с поставяне на картата в чип четеца на ПОС терминала и въвеждане на ПИН код.

Защото са бързи

 • Бързото плащане и по-малкото чакане на опашки превръщат пазаруването в истинско удоволствие;
 • Разплащанията с безконтактна карта са по–бързи дори от плащане в брой. Докосвате своята безконтактна карта до екрана на ПОС устройството и вече сте платили своите покупки. Не губите време в броене на банкноти, не губите време в чакане на ресто. Всичко се случва за секунди.


Защото са лесни и удобни

 • Не е необходимо да се притесняте дали имате достатъчно пари в брой за Вашата покупка, не е необходимо да чакате пред касата за ресто или бележка от ПОС терминала, нито да се подписвате на бележката от ПОС устройството;
 • Може да използвате безконтактната си карта навсякъде. Да плащате в търговски обекти, в интернет, да теглите пари в брой на банкомат. Безконтактната карта е като всяка друга банкова карта, но плащането с нея е мигновено. Ежедневните плащания при малки покупки като закуска, кафе, вестник и т.н. се превръщат от досадна подробност в приятен миг.
 • Благодарение на технологията за криптиране, безконтактната карта е със същото високо ниво на сигурност, както стандартната банкова карта;
 • Голямо предимство по отношение на сигурността при разплащане с безконтактна карта е, че не се налага да предоставяте картата си на касиера в търговския обект при извършване на плащане. Доближаваш своята безконтактна карта до екрана на ПОС устройството и вече сте платили. Имате пълен контрол върху целия процес на плащане, защото картата остава във Вашите ръце по време на плащането;
 • Парите във Вашата банкова карта са по–защитени отколкото парите в брой в портфейла Ви. В случай на изгубена или открадната карта рискът от злоупотреба е минимален. В такава ситуация е важно веднага да се обадите на денонощен телефони * 5050, 02/92 66 500 или 0889 934 694, за да блокирате Вашата карта. По този начин ще предприемете необходимите мерки, за да се предпазите от злоупотреба и отново ще можете да ползвате средствата си;
 • Няма основание да се притеснявате за това, че с безконтактна карта може да направите неволно плащане от разстояние. За да се осъществи успешна транзакция с безконтактна карта, е необходимо да доближите картата до ПОС устройството на разстояние по–малко от 3 см. При успешна транзакция ПОС устройството издава светлинен и звуков сигнал, за да Ви информира, че сте извършили плащане.
  Няма да бъдете таксувани два пъти, ако неволно задържите картата си върху ПОС устройството повече от необходимото време. Веднъж осъществено, плащането не може да бъде неволно дублирано, тъй като транзакцията вече е приключила. Повторно плащане може да се извърши, само в случай, че касиерът инициира нова транзакция на ПОС терминала;
 • Технологията за безконтактни плащания значително улеснява процеса на плащане с банкова карта и е още едно допълнително предимство на банковата карта пред останалите методи за разплащане. Безконтактните плащания ти спестяват време и допринасят за по–приятни преживявания и емоции при пазаруване.