Промени при изпълнение на валутни преводи в евро

Уважаеми клиенти,

Във връзка с нареждането на междубанкови преводи в евро, в съответствие със Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС) в сила от 01.11.2009г., както и с новата Тарифа на банката за таксите и комисионите за наредени междубанкови преводи в чуждестранна валута в сила от 01.01.2010г., ЦКБ АД ви уведомява за следното: При извършването на междубанкови преводи ЗПУПС регламентира максимални срокове, в които банката на платеца е длъжна да осигури заверяване на платежната сметка на банката на получателя. Максималните срокове за преводите в лева и евро са регламентирани в чл. 64 (2) от ЗПУПС: „Доставчикът на платежни услуги на платеца е длъжен да осигури заверяването на платежната сметка на доставчика на платежни услуги на получателя със сумата на платежната операция най-късно до края на следващия работен ден след момента на получаване на платежното нареждане. Този срок може да се удължава с още един работен ден при иницииране на платежни операции на хартиен носител.
Съгласно горецитирания законов текст и съобразно новата Тарифа за таксите и комисионите на ЦКБ АД в частта й за междубанковите преводи в чуждестранна валута, ЦКБ АД следва да прилага максимално допустим вальор от един работен ден за клиентски преводни нареждания в евро, когато те са постъпили в ЦКБ АД по електронен канал, т.е. чрез използване на интернет-банкиране. Затова, в новата тарифа на банката са предвидени такси за нареждане на преводи в евро чрез интернет-банкиране както следва:

- за изпълнение с вальор “същия работен ден” - в размер на 0.30% (минимум EUR 30, максимум EUR 450)

- за изпълнение с вальор “следващия работен ден” - в размер на 0.15% (минимум EUR 15, максимум EUR 300). Молим да забележите, че такси за нареждане на преводи в евро чрез интернет-банкиране с вальор “два работни дни” не са предвидени, което е в съответствие с горната разпоредба на ЗПУПС. Въпреки това, системата на банката допуска нареждането на преводи с бъдещ вальор – до 4 дни след датата на приемане на клиентското нареждане. Спазвайки изричната воля на клиентите, ЦКБ АД ще изпълнява и постъпилите преводни нареждания в евро с вальор “два работни дни”, но прилагайки такса като за превод с вальор “следващия работен ден”.
Имайки предвид гореизложеното, Ви информираме, че е във Ваш интерес да нареждате междубанковите преводи деноминирани в евро с вальор “следващия работен ден”, а не с вальор “два работни дни”, тъй като и в двата случая таксата на банката е еднаква. 
Можете да нареждате и спешни преводи в евро с валъор „същия работен ден” при по-висока такса, но не по-късно от 13:00ч. на същия ден.
За междубанковите преводи в други чуждестранни валути, различно от евро, ЦКБ АД е предвидила такса за вальор “два работни дни”, тъй като за такива преводи ЗПУПС разпорежда максимален срок за изпълнение – до четири работни дни.