Информационна кампания на Европол срещу кибер измамите

17/10/2018

 

Асоциация на банките в България и нейните членове се включват в информационна кампания на Европол срещу кибер измамите

Банките в България участват в информационна кампания срещу седемте най-популярни вида финансови измами, които дебнат онлайн потребителите. Кампанията, организирана от Европол, Европейската банкова федерация и партньорски организации от частния и обществения сектор, стартира днес и е част от Европейския месец на киберсигурността.

В кампанията, която ще продължи от 17 до 23 октомври, ще се включат правоохранителните органи от всички 28 държави-членки на ЕС и 5 държави извън ЕС, както и 24 банкови асоциации от Европа.

Асоциацията на банките в България и нейните членове участват в кампанията, като оповестяват и разпространяват сред банковите клиенти анимирани и видео материали, в които се съдържа информация за най-често срещаните видове измами онлайн и съвети за това как да се предпазват от тях. Видовете измами, описани в тези материали, са следните:

 • Измами с компрометирани бизнес имейли/имейли, привидно изпратени от ръководител в компанията - измамници се представят за ръководители в организацията и заблуждават лицето, за да плати фалшива фактура или да направи неразрешен трансфер от бизнес сметката на компанията.
 • Измами с фактури - измамниците се свързват с лицето, представяйки се за доставчик или кредитор. Те се опитват да го подведат да плати предстояща фактура на неправилна банкова сметка, контролирана от тях.
 • Банкови фишинг имейли, Банкови фишинг sms-и, Банкови вишинг обаждания – лицето получава измамно обаждане, sms или имейл, с които се опитват да го измамят да сподели своя лична и/или финансова информация, която след това се използва за престъпни цели.
 • Подправени банкови сайтове - измамниците използват фишинг имейли, съдържащи линк към подправения уеб сайт на банката, който изглежда почти като автентичната уеб страница. По този начин искат да съберат лични и финансови данни на лицето с цел злоупотреби.
 • „Романтични“ измами - измамниците се преструват, че се интересуват от романтични отношения и търсят жертвите в онлайн сайтове за запознанства, но също така могат да използват социални мрежи или имейл, за да осъществят контакт с лицето, с цел получаване на пари и/или данни и/или изнудване.
 • Кражба на лични данни чрез социалните мрежи - измамниците събират лична информация за лицето чрез социалните медии, като данните могат да помогнат на престъпниците да достъпят банкови сметки, да получат кредит или да извършват друга нелегална дейност от името на лицето.
 • Инвестиционни измами и измами при онлайн пазаруване – предлагат се примамлива оферта, свързана с доходоносни инвестиционни възможности или много изгодно предложение за пазаруване, на които лицето да отговори.

Интернет е много привлекателен за киберпрестъпниците, които се адаптират бързо към променящите се навици на потребителите, а Интернет средата предоставя нови възможности за измами. Мошениците използват сложни трикове, примамливи обещания и оферти, за да се сдобият с пари или ценна финансова информация от неподозиращи това лица. Измами, включващи отдавна изгубен починал роднина или добре познатата схема с „нигерийски принцове“ вече далеч не са единствените трикове. Тактиките, използвани от киберпрестъпниците, стават все по-иновативни, все по-сложни и трудно разпознаваеми.

Социалното инженерство продължава да е в основата на множество кибер престъпления, като фишингът е най-често срещаното средство за извършването му. Престъпниците използват социалното инженерство, за да постигнат редица цели: да получат лични данни, да оперират с чужди банкови сметки, да откраднат самоличност и за други незаконни дейности. Най-ефективната защита срещу социалното инженерство е обучението на потенциалните жертви, като такава на практика може да е всеки Интернет потребител.

АББ и нейните членове се ангажират да полагат усилия за повишаването на осведомеността на обществото относно идентифицирането на такива измамни техники при работа в Интернет среда и се стремят да подкрепят работата на всички заинтересовани институции и организации за предпазването на лицата от превръщането им в жертви на финансови и други престъпления.

Повече информация за най-честите видове кибер измами могат да бъдат намери в следващите материали, както и на уеб страниците на банковите институции и техните профили в социалните медии.

 

Измами с компрометирани бизнес имейли /CEO fraud

#CyberScams: Случвало ли ви се е с вас неочаквано да се свърже лице, което се представя за високопоставен служител в компанията и да поиска от вас да извършите плащане? Възможно е да е измама с компрометирани бизнес имейли следете за тези признаци:

 • искане за абсолютна поверителност
 • необичайна молба в противоречие с вътрешните процедури и правила
 • заплахи/обещания за възнаграждение

Още информация тук.

 

Измами с фактури /Invoice fraud

#CyberScams: Кибер престъпниците могат да се свържат с компания и да се представят за доставчици или клиенти, които са променили банковите си данни. Измамниците искат банковите данни за плащане (т.е. данните за банковата сметка на получателя) по бъдещи фактури да бъдат променени. Новата сметка се контролира от измамниците. Това е #измама с фактури, не ставайте жертви!

Съвети за бизнеса: предотвратете #КиберИзмами като обучите персонала относно различните видове опити за злоупотреба. Наясно ли сте с измамите с фактури?

Вижте нашите съвети.

Още информация тук.

 

Банкови фишинг имейли, Банкови фишинг sms-и, Банкови вишинг обаждания /Vishing, Smishing и Phishing

Измамниците използват #СоциалноИнженерство като целта им са банковите клиенти. Запознайте се с най-честите видове атаки:  

 • фишинг – използване на измамни имейли
 • фишинг sms-и – използване на измамни текстови съобщения
 • вишинг – използване на измамни обаждания по телефона

#CyberScams #КиберИзмами

 

Банковите #фишинг имейли могат да бъдат много подвеждащи. Те могат да изглеждат идентични с действителната кореспонденция между банките и клиентите. Внимавайте, когато получавате банкова кореспонденция. Бъдете особено бдителни, ако имейл от "банката" изисква от вас чувствителна информация (например, паролата за онлайн банкиране). Когато се съмнявате, проверете на уеб сайта на вашата банка или й се обадете.

#CyberScams #КиберИзмами

 

#SMS + #Phishing = Smishing. Научете как работи това престъпление & какво можете да направите, за да се предпазите

#CyberScams #КиберИзмами

 

Запомнете: измамниците могат да намерят основна информация за вас онлайн и да я използват, за да ви подлъжат да разкриете лична, финансова или свързана със сигурността информация. Не се поддавайте на #КиберИзмами #CyberScams

Още информация тук.

 

Подправени банкови сайтове/Spoof bank websites

! Неотложно/Спешно

! Лош дизайн

! Изскачащи прозорци

Ако уеб сайтът на вашата банка изведнъж започне да показва някое от тези неща, бъдете особено внимателни. Вижте нашите съвети

#КиберИзмами  #CyberScams

 

#ЗнаетеЛи как да разпознаете #подправен банков уеб сайт и какво да правите, в случай, че попаднете на такъв? #КиберИзмами  #CyberScams

Още информация тук.

 

„Романтични“ измами/Romance scam

Жертва ли сте на #романтична измама? Не се срамувайте, случва се по-често, отколкото си мислите.  

 • Прекратете всякакъв контакт
 • Подайте жалба до #полицията
 • #Докладвайте на сайта, в който сте се запознали
 • Ако сте споделили банкови данни, незабавно се свържете с банката си  

#КиберИзмами  #CyberScams

 

#Измамниците са готови на всички, за да откраднат вашите #ЛичниДанни и вашите #пари, дори да се преструват на влюбени във вас. Научете се да разпознавате знаците & и какво да правите, в случай, че попаднете на такава измама  #КиберИзмами  #CyberScams

Вижте нашите съвети.

Още информация тук.

 

Кражба на лични данни чрез социалните мрежи/Personal data theft

Да се доберат до вашите #ЛичниДанни, може да позволи на #киберпрестъпниците да изпразнят банковата ви сметка. От използване на кредитната ви карта за неоторизирани покупки до извършване на незаконни дейности от ваше име. Не им позволявайте да ви изиграят, вижте как работи измамата.#КиберИзмами  #CyberScams

 

„Това е точно продуктът, от който имате нужда, получете безплатно пробна версия сега - достъпна само за ограничен период от време!“ Звучи ли ви познато? Помислете два пъти преди да дадете #личниданни на такива реклами в #социалнитемедии, това може да е  #КиберИзмама #CyberScams

 

Инвестиционни измами и Измами при онлайн пазаруване/Investment scams and online shopping scams

Инвестиционните измами могат да ви струват много пари, вместо да спечелите от тях. Научете се да разпознавате знаците:

 • Неколкократно получавате непоискано обаждане
 • Обещават ви бърза възвръщаемост и ви уверяват, че инвестицията е безопасна
 • Офертата е валидна само за ограничен срок от време
 • Офертата е достъпна само за вас и не трябва да я споделяте с никого

#КиберИзмами  #CyberScams

 

Ставали ли сте жертва на инвестиционни измами в миналото? Бъдете внимателни, можете да станете повторно жертва на опити за измама – измамниците вероятно ще ви нарочат отново или ще продадат вашите данни на други престъпници. Запознайте се с тази престъпна схема

Вижте нашите съвети.

#CyberScams #КиберИзмами

 

Попадали ли сте на #измама при онлайн пазаруване? #Докладвайте на #полицията – така може да помогнете да се спре разпространението й и да не бъдат засегнати и други хора. #КиберИзмами #CyberScams

 

Плащайте онлайн покупки, само когато сте свързани към сигурна интернет връзка- Избягвайте да използвате безплатна или отворена обществена безжична връзка. #КиберИзмами

Вижте нашите съвети.

 

Назад »

ХимимпортBulgaria AirАрмеецCCB LifeCCB СИлаCCB Bam