Централна Кооперативна Банка отпразнува 25 години стабилност, отговорност и растеж

05/10/2016

 

 

Четвърт век стабилност, иновации, растеж и отговорност към потребителите отбеляза Централна Кооперативна Банка заедно с Централния кооперативен съюз и своите акционери, партньори, клиенти и представители на финансовия и застрахователния сектор в България.

 

„За 25 години доказахме, че когато една банка следва логиката на икономическия растеж и се ръководи от обективните нужди на бизнеса и хората, може да бъде стабилен партньор дори в нелеки периоди. През последните 20 години имаше предизвикателства пред банковия сектор, но те още повече ни мотивираха да бъдем всеотдайни, умни, безпристрастни и с мисъл за двигателите на нашия успех - акционерите, клиентите, партньорите - коментира Изпълнителният директор на ЦКБ Георги Константинов по повод годишнината. - Въведохме много иновации в продуктите за индивидуално банкиране и картовия бизнес. Усилено работихме, за да изградим силна клонова мрежа и да сме по-близо до всички, които имат нужда от нас. Гордеем се, че днес Централна Кооперативна Банка има близо 300 офиса в страната с над 1.6 млн. клиенти“,  допълни той.

 

Иновативните решения за индивидуално банкиране са следващ голям приоритет в развитието на ЦКБ, която вече се утвърди като една от добрите универсални търговски банки на пазара.

Клиентите могат да очакват нови продукти и услуги, разработени своевременно и адекватно, изпреварвайки очакванията на крайните потребители.

 

По повод годишнината, председателят на Асоциацията на търговските банки Петър Андронов коментира: „За мен е удоволствие, че когато говоря за български банки, винаги мога да дам за пример Централна Кооперативна Банка - една надеждна, сериозна и разбира се, гледаща напред институция. Една институция, която е близка към най-добрите правила и стандарти, и се старае да бъде образец“.

 

„През изминалите 25 години ЦКБ остана една от малкото български банки, която неизменно подкрепя предприемчивостта и добрите идеи, участва в разработването и реализирането на редица конкурентоспособни проекти. Като поставя акцента върху финансирането на малките и средните предприятия и индивидуалното банкиране, ЦКБ се утвърди като надежден, коректен и лоялен партньор на бизнеса и българските граждани“, заяви Петър Стефанов, председател на Централния кооперативен съюз.

 

Корпоративната история на ЦКБ започва в зората на прехода от планова към пазарна икономика - през 1991 г., когато се създава единствената в България кооперативна банка, под ръководството на Централния кооперативен съюз. През 2001 г. започна новият етап от развитието на Централна кооперативна банка с настоящия й основен акционер Химимпорт АД, с подкрепата на Централния кооперативен съюз. Тази промяна проправя пътя към извеждането на институцията в настоящите й позиции. През 2002 година банката придобива (поставени под надзор) Банка за земеделски кредит, Кредитна банка и Добруджанска банка, а година по-късно – и Капитал банк, Кристалбанк и Международна банка за търговия и развитие. През годините ЦКБ разширява дейността си в страната, а през 2008 г. стъпва на македонския пазар, като придобива Силекс банка АД Скопие – позната днес като ЦКБ Скопие. В началото на 2011 година портфолиото на ЦКБ в Македония се обогатява и със сливането със Статер банка АД, Куманово.

В началото на 2011 г. банката става основен акционер на Инвестиционна кооперативна банка (Инвестиционный Кооперативный Банк), Казан, в Република Татарстан, Руска федерация.

 

Привлечените средства от банката са на стойност над 4 млрд. лв., или близо 6% от всички в българската банкова система. Само от гражданите тези средства са на стойност над 3.2 млрд. лв., при пазарен дял от 7.2%. С утвърдени позиции в сегмента на картовия бизнес, ЦКБ отчита 9.4% пазарен дял от всички издадени карти у нас.

През 2016 година Централна Кооперативна Банка премина успешно през процеса по оценка на качеството на активите (AQR) и последвалия стрес-тест, извършени по стандартите на Европейската централна банка и Европейския банков орган. Независимият доклад потвърди, че Централна Кооперативна Банка е стабилна и отговорна търговска банка.

ЦКБ е пълноправен член на Европейската асоциация на кооперативните банки и Международната асоциация на кооперативните банки.

 

 

Назад »

ХимимпортBulgaria AirАрмеецCCB LifeCCB СИлаCCB Bam